Home » 10 tips om je huis snel en efficiënt schoon te maken

Iedereen heeft een hekel aan schoonmaken, maar iedereen houdt van een schoon huis. Is er een beste manier om je huis snel schoon te maken? Moet je de keuken vóór de badkamer schoonmaken of andersom? Volg deze stapsgewijze handleiding om je tijd zo goed mogelijk te gebruiken en je huis snel schoon te maken.

1. Maak het hele huis schoon, niet één kamer tegelijk

Schoonmaken is veel efficiënter als je één taak kiest (afstoffen, stofzuigen, dweilen) en dezelfde taak in elke kamer in huis doet, in plaats van eerst de keuken volledig, dan de badkamer volledig enzovoort schoon te maken. Door het op die manier te doen, voorkom je dat je het gevoel hebt dat je in een eindeloze schoonmaakcyclus zit en steeds opnieuw aan dezelfde taak begint.

2. Verzamel al je schoonmaakgereedschap

Of het nu een emmer of een tas is, alles wat je nodig hebt om schoon te maken op één draagbare plek maakt het veel gemakkelijker om de klus te klaren. Je zult geen tijd verspillen aan het zoeken naar gereedschap terwijl je schoonmaakt en je hoeft je geen zorgen te maken over het verzamelen ervan voordat je de volgende keer rondgaat.

snel schoonmaken

3. Ruim de rommel op

Voordat je begint met schoonmaken, ga je kamer per kamer af en ruim je de rommel op. Bedenk bij het oppakken van elk item of je het moet wegleggen, weggooien of weggeven.

4. Afstoffen en stofzuigen

Zorg ervoor dat de plafondventilatoren zijn uitgeschakeld voordat je begint met afstoffen. Concentreer je op het stof op de bovenkant van meubels, op leuningen, fotolijsten, prullaria en tv-schermen. Voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals jaloezieën en de bovenste planken, bind je een microvezeldoek aan het uiteinde van een trekker of bezem. Verander de lakens in de slaapkamers voordat je stofzuigt.

5. Veeg spiegels en glas af

Gebruik een vochtige microvezeldoek, gevolgd door een droge doek, om alle spiegels en glazen oppervlakken schoon te vegen.

6. Desinfecteer werkbladen en oppervlakken

Ga door je huis en veeg de harde oppervlakken schoon: van werkbladen, apparaten en kasten tot deurknoppen, lichtschakelaars, tv-afstandsbedieningen en telefoons. Je moet sommige van die oppervlakken desinfecteren, vooral diegene die ziektekiemen op de vingers of het gezicht van mensen kunnen afgeven. Maak een niet-toxische desinfectieoplossing door een kwart tot een half kopje witte of appelciderazijn te mengen met een kopje water.

7. Focus op badkuipen, gootstenen en toiletten

Spray cleaner op de gootsteen in de keuken en vervolgens op de wastafels, badkuip en toiletten in de badkamer. Laat het een paar minuten intrekken, zodat de reiniger tijd heeft om vuil en vlekken op te lossen. Ga dan terug naar de keuken en begin met schrobben. Vergeet niet de binnenkant van de magnetron af te vegen. De toiletten doe je het laatst.

snel schoonmaken

8. Eerst vegen, dan dweilen

Veeg of stofzuig de keuken- en badkamervloeren. Begin met dweilen vanuit de verste hoek van de kamer en ga achteruit naar de deuropening. Spoel de dweil elke keer dat je een gebied van een goeie vierkante meter hebt afgewerkt.

9. Vergeet niet om je schoonmaakgereedschap regelmatig te wassen

Een vaak over het hoofd gezien onderdeel van het schoonmaken van het huis is het onderhouden van je schoonmaakgereedschap. Het gebruik van een vuile dweil of een stofzuiger met een volle zak is veel minder effectief en je zult uiteindelijk meer tijd kwijt zijn door te proberen schoonmaken met vuil gerei.

10. Maak van schoonmaken een groepsactiviteit

Schoonmaken als teamwork is een van de beste manieren om je huis snel schoon te maken. Plan van tevoren tijd met je gezin in en wijs taken toe aan elke persoon. Samenwerken kan het schoonmaken een stuk leuker maken en je huis zal in een mum van tijd glinsteren.

door Gennifer

Categorieën: Je huis

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.