Home » 4 eenvoudige tips om je huis op te ruimen

Wil je eens orde op zaken stellen in je leven? De beste plek om hiermee te beginnen is je huis, de plek waar je woont en waar je je goed moet kunnen voelen.

Door stapels spullen kun je je opgesloten voelen. Door je huis te ontdoen van onnodige voorwerpen, kun je je vooruitzichten verbeteren en het gemakkelijker maken om tijd in huis door te brengen, gewoon omdat je een nettere ruimte hebt. Maar het opruimen van een huis kan ontmoedigend zijn, tenzij je een plan hebt.

huis opruimen

Misschien wil je eerst kleine taken aanpakken, een gevoel van voldoening opbouwen en dan doorgaan met grotere projecten. Misschien wil je zelfs meerdere doelen stellen. Wat je ook besluit, hier zijn vier manieren om aan de slag te gaan met opruimen.

Gebruik een systeem met vier bakken

Om te beginnen met het elimineren van rommel, ga je kamer voor kamer door je huis met vier bakken: bewaren, weggooien, doneren en opslaan. In de “bewaar”-bak stop je items die je wilt houden, maar die je op een nieuwe plek moet leggen. De “gooi”-bak gaat naar de prullenbak, de “doneer”-bak ontvangt items die andere mensen kunnen gebruiken en de “opslaan”-bak is voor die dingen die je niet vaak gebruikt, maar toch wilt houden.

Maak vlakke oppervlakken in de keuken schoon

Ruim vlakke oppervlakken in de keuken op, inclusief de werkbladen, tafels en meer verborgen plekken zoals de bovenkant van je koelkast en magnetron. Verwijder alles wat je niet dagelijks gebruikt. Berg de stapel rekeningen en andere papieren op. Overweeg om een broodrooster die je maar één keer per maand gebruikt, in een kast te plaatsen en het dozijn kookboeken dat je op de koelkast hebt bewaard te verkleinen tot alleen je favorieten.

huis opruimen

Slaapkamerkasten opruimen

Slaapkamerkasten zijn vaak alles-verzamelaars. Veel mensen gooien wat ze niet direct nodig hebben in hun kasten. Neem de tijd om ze te ordenen en te bepalen wat je niet meer draagt of gebruikt. Een mogelijke strategie: verwijder alles uit je kastplanken, veeg ze af en neem vervolgens beslissingen over wat je met de verschillende objecten gaat doen voordat je ze terug legt. Als je iets een jaar of langer niet in je kast hebt gedragen, overweeg dan om het in de donatiebak te plaatsen. Wees besluitvaardig, maar wees niet bang om vast te houden aan een paar belangrijke sentimentele stukken als ze ook veel voor je betekenen.

Maak de inkom vrij

Wanneer je voor het eerst je huis binnenloopt, struikel je dan over een stapel schoenen? Liggen er tientallen jassen opgestapeld op een tafel? Als je entree rommelig is, voelt je huis onverzorgd aan. Kapstokken en schoenenrekken kunnen dit probleem oplossen. Je kunt ook het aantal schoenen en jassen beperken tot deze die nodig zijn voor een seizoen. De rest kan worden opgeborgen.

Hopelijk vind jij dankzij deze tips ook de tijd en de moed om eens schoon schip te maken in je huis. Wanneer je huis opgeruimd is, is het nog gemakkelijker om tijd door te brengen in deze vredige, ontspannende ruimte. En zo neemt het schoonmaken ook minder tijd in beslag.

door Gennifer

Categorieën: Je huis

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.