Home » 6 veelvoorkomende huishoudmythen ontkracht

We hebben allemaal mythes en geruchten gehoord over hoe veilig of efficiënt huishoudelijke apparaten zijn. Laten we eens kijken naar enkele van de meer populaire en ontrafelen wat feit en wat fictie is.

Spoel je borden af voordat je ze in de vaatwasser zet

Door je borden af te spoelen voordat je ze in de vaatwasser plaatst, worden ze eigenlijk niet schoner. Misschien doe je eigenlijk meer kwaad dan goed. Voorspoelen kan meer dan 6.000 liter water per jaar verspillen. Je kunt zelfs je vaat beschadigen. Zonder voldoende vuil om schoon te maken, is het hoge gehalte aan alkalische stoffen in vaatwasmiddelen vaak agressiever voor je vaat, wat troebelheid en krassen veroorzaakt.

Apparaten verbruiken geen stroom als ze niet worden gebruikt

Apparaten verbruiken wel stroom in de standby-modus. Als je de oplader van je mobiele telefoon in het stopcontact laat zitten zonder je telefoon op te laden, verbruik je stroom – ongeveer 1 watt aan elektriciteit. En je digitale tv-kabeldoos verbruikt 33 watt. Met andere woorden, hoe meer apparaten je aangesloten laat, hoe meer elektriciteit je verspilt.

huishoudmythen ontkracht

Als je de thermostaat hoger zet, wordt het sneller warm in huis

Als je op een koude dag thuiskomt, zet je de thermostaat hoger om je huis sneller op te warmen. Helaas, zo werkt het niet. Hoewel onmiddellijke resultaten leuk zouden zijn, is dat gewoon niet het geval. In plaats van meer warmte op een kortere tijd te genereren, zal je verwarmingsketel gewoon langer werken.

Een apart verwarmingstoestel per kamer bespaart je geld

De kosten voor het verwarmen van het hele huis zijn te hoog. Een ruimteverwarming in een paar kamers zou je moeten helpen besparen? Klopt niet. Verwarmingstoestellen verbruiken niet alleen veel energie, ze kosten meestal ook meer voor het leveren van dezelfde hoeveelheid warmte als de centrale verwarming. Ze kunnen ook gevaarlijk zijn als ze niet correct worden gebruikt. In plaats van een kachel gedurende lange tijd in een of meer kamers te laten werken, kan het efficiënter zijn om de thermostaat hoger te zetten.

Verlengsnoeren verslijten niet

Verlengsnoeren zijn niet eeuwigdurend. Bij langdurig gebruik van een verlengsnoer kan de isolatie verslechteren en brand veroorzaken. Volgens de Electrical Safety Foundation International worden jaarlijks ongeveer 3.300 woningbranden veroorzaakt door defecte of beschadigde verlengsnoeren. Bescherm jezelf en ze slechts tijdelijk.

huishoudmythen ontkracht

Een rookmelder waarschuwt je voordat de brand daadwerkelijk begint

Hoewel sommige detectoren een brand in de zeer vroege stadia kunnen identificeren – de smeulende fase – zijn ze niet slim genoeg om af te gaan voordat de brand begint. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om rookmelders op elke verdieping van je huis te hebben. Batterijen moeten regelmatig worden getest en elke zes maanden worden vervangen.

Dit zijn slechts een paar mythes over huishoudelijke apparaten die ontkracht worden. Of de waarheid erachter je uiteindelijk geld, tijd of energie bespaart, veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben.

door Gennifer


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.