Home » 7 manieren om je huis in de zomer koel te houden

Deze tips helpen je het energieverbruik en de temperatuur te verminderen. Als de zomer aanbreekt, denken veel mensen: “Godzijdank hebben we airconditioning.” Dat wil zeggen: totdat de rekening voor het opzetten van de airconditioning arriveert. Gelukkig zijn er veel energiezuinige manieren om je huis koel te houden. Versla de hitte deze zomer met deze tips voor afkoeling.

1. Kies een energiezuinig systeem

Als je een koelsysteem koopt, kies er dan een met ENERGY STAR-classificatie. Als je al airconditioning hebt, laat je systeem dan professioneel inspecteren en reinigen volgens de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat het op zijn best blijft werken.

2. Verander je filters

Aircofilters moeten om de een of twee maanden worden vervangen. Laat je luchtkanalen controleren op lekken en zorg ervoor dat ventilatieopeningen niet worden geblokkeerd door meubels, apparaten of andere objecten. Een beetje onderhoud kan een groot verschil maken.

je huis koel houden

3. Isoleer je huis

Het toevoegen van zolderisolatie is een van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te koelen. Overweeg indien nodig ook om isolatie tegen de muren aan te brengen.

4. Houd de zon buiten

Sluit overdag de gordijnen of zonwering op de oost-, zuid- en westkant van het huis. Overweeg om buiten luifels, schaduwschermen, struiken en bomen aan te brengen, die het zonlicht filteren.

5. Open de ramen

Als het weer, allergieën en de veiligheid het toelaten, zet je de airconditioning uit en open je de ramen voor ventilatie wanneer het niet zo warm is, vooral ’s nachts.

je huis koel houden

6. Gebruik een plafondventilator

Houd je huis koel met een briesje van je plafondventilatoren. Vermijd echter veelvuldig gebruik van kleine ventilatoren, zoals die in keukens en badkamers. Als je ze slechts een uur laat draaien, kan alle koele lucht uit het huis worden gehaald.

7. Pas je thermostaten aan

Stel de thermostaten van de airco overdag in op 24 graden celcius of hoger als er mensen thuis zijn en ’s nachts of als je niet thuis bent een paar graden hoger. Elke graad die je hoger schakelt, kan energie en geld besparen.

Bonus: jaag de airco niet op

Het is een veel voorkomende misvatting, maar als je de temperatuur lager zet dan normaal, koelt de kamer niet sneller af. Het apparaat zal gewoon harder werken en dus meer energie verbruiken.

Om geld te besparen, probeer je de temperatuur in je hele huis constant te houden.

door Gennifer


0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.