Home » Checklist van 8 schoon te maken dingen in je huis

De smerigste items in je huis zijn misschien wel deze waar je niet aan denkt. Vuil en ziektekiemen kunnen zich ophopen in kleine hoekjes in je keuken, je badkamer en zelfs in je kantoor. Ontdek de top acht van plekken in je huis die je misschien nooit schoonmaakt.

Reinig de filter van je stofzuiger

Een schone filter voorkomt dat je stofzuiger zuigkracht verliest en kan een grote rol spelen bij het schoonhouden van je huis. Stofzuigers hebben doorgaans ten minste één wasbare filter. Je kunt de filter vinden met behulp van de handleiding of door te zoeken naar labels die je vaak op de stofzuiger vindt. Verwijder vervolgens de filter en neem hem mee naar buiten om te voorkomen dat je huis vuil wordt. Tik hem tegen een hard oppervlak aan om eventueel achtergebleven stof te verwijderen. Als je filter wasbaar is, spoel hem dan af met lauw water en laat hem minimaal 24 uur aan de lucht drogen voordat je hem weer in je stofzuiger plaatst. Als je stofzuiger extra filters heeft die niet afwasbaar zijn, tik je deze tegen een geschikt oppervlak om vuil te verwijderen voordat je ze weer in de stofzuiger plaatst.

Maak je vuilnisbakken schoon

Door je vuilnisbak regelmatig schoon te maken, voorkom je dat onaangename geuren in je huis blijven hangen. Begin door 1 kopje water te mengen met 1 kopje vloeibaar afwasmiddel of door 4 kopjes witte azijn te mengen met ½ kopje afwasmiddel en water. Verwijder alle achtergebleven stukjes afval of voedsel op de bodem en besproei vervolgens de binnen- en buitenkant van de vuilnisbak met je oplossing. Vergeet het deksel van de prullenbak niet. Gebruik vervolgens een nylon borstel om eventueel opgehoopt vuil weg te schrobben. Spoel vervolgens je prullenbak uit tot het water helder is en laat hem in de zon drogen.

schoon te maken dingen in huis

Maak de afstandsbedieningen schoon

Afstandsbedieningen kunnen snel vuil en viezigheid ophopen. Verwijder de batterijen voordat je begint met het schoonmaken van je afstandsbediening. Draai daarna de afstandsbediening zodat de knoppen naar de grond gericht zijn en schud hem goed of tik een paar keer tegen je handpalm om eventueel vuil dat tussen de toetsen vastzit, los te maken. Gebruik vervolgens een doekje bevochtigd met een oplossing om de buitenkant van de afstandsbediening voorzichtig schoon te maken. Maak moeilijk bereikbare plaatsen schoon met een wattenstaafje dat is bevochtigd met een desinfecterende oplossing en verwijder achtergebleven vuil met een tandenborstel of tandenstoker.

Reinig ventilatieopeningen

Je kunt de luchtkwaliteit in je huis verbeteren door de ventilatieopeningen regelmatig te reinigen. Eerst moet je het HVAC-systeem uitschakelen. Verwijder vervolgens de roosters van de ventilatieopeningen. Sommige moeten worden verwijderd met een schroevendraaier, terwijl andere eenvoudig kunnen worden verwijderd. Pak vervolgens je stofzuiger en gebruik de slang om de kanalen schoon te maken. Gebruik een stofdoek of een doek en verwijder eventueel achtergebleven vuil of stof van het ventilatiedeksel. Dit kan in een vuilniszak worden gedaan om te voorkomen dat deeltjes de lucht in vliegen. Meng daarna wat warm water en afwasmiddel in een emmer of in je badkuip en laat de ventilatieroosters maximaal 15 minuten weken. Droog de roosters af met een handdoek voordat je ze terugplaatst.

Maak deurknoppen schoon

Deurknoppen zijn een ander veelgebruikt oppervlak in je huis dat vet en vuil kan ophopen. Gelukkig is het schoonmaken ervan vrij snel en eenvoudig. Spuit de knoppen in met azijn en veeg ze vervolgens droog met een schone doek. Zuiveringszout kan ook worden gebruikt om geuren of hardnekkig vuil te verwijderen. Het mag echter niet worden gebruikt als de knoppen zijn gemaakt van materiaal dat gemakkelijk kan krassen of slijten. Je kunt ook desinfecterende doekjes gebruiken om de deurknoppen schoon en kiemvrij te houden.

Reinig je sponzen

Het is geen geheim dat sponzen na verloop van tijd een aantal behoorlijk vervelende ziektekiemen kunnen verzamelen. Gebruikte sponzen dien je om de 2 tot 3 weken weg te gooien en wekelijks goed te reinigen. Hier zijn twee manieren om je sponzen schoon te maken. Maak je spons nat en verwarm hem 30 seconden tot 1 minuut op hoog vermogen in de magnetron. Wees voorzichtig wanneer je hem er terug uitneemt, want de spons kan behoorlijk heet zijn. Een tweede manier is door azijn te gebruiken. Week je spons 5 minuten in azijn en spoel hem daarna uit.

Maak plafondventilatoren schoon

Als je je plafondventilatoren regelmatig schoonmaakt, kunnen ze soepeler werken. Schakel de ventilator uit voordat je gaat schoonmaken. Pak een stevige ladder of opstapje om op te staan. Dan kun je de bladen van je ventilator schoonmaken door een oude kussensloop te gebruiken en deze over de ventilatorbladen te plaatsen. Trek de kussensloop weg om stof en vuil te verwijderen zonder dat het overal onder je ventilator neer dwarrelt. Leeg de kussensloop buiten door hem binnenstebuiten te keren en uit te schudden. Daarna kun je de kussensloop wassen.

schoon te maken dingen in huis

Toetsenborden schoonmaken

Wanneer heb je voor het laatst je toetsenbord schoongemaakt? Als je je het niet meer kunt herinneren, is de kans groot dat het tijd is om het ontsmettingsmiddel tevoorschijn te halen en aan het werk te gaan. Dit zijn enkele methoden om je te helpen je toetsenbord er als nieuw uit te laten zien en aan te voelen. Koppel je laptop of toetsenbord los en zorg ervoor dat deze volledig is uitgeschakeld. Draai je laptop of toetsenbord ondersteboven over een prullenbak en klop op de achterkant om het vuil eruit te schudden. Gebruik een blikje perslucht en blaas in een zigzagbeweging in een hoek van 75 graden, waarbij je alle vier de zijden van je toetsen bereikt. Zoek naar kruimels en stof tussen de toetsen en verwijder ze met korte luchtstoten. Neem een desinfecterend doekje of een licht bevochtigde doek met ontsmettingsalcohol en veeg de toetsen, knoppen, hardware en het toetsenbordoppervlak schoon. Haal de toetsen eraf (als je toetsenbordmodel dit toelaat) met een platte schroevendraaier of botermesje. Verwijder vervolgens stof of smurrie met een wattenstaafje of tandenstoker, of week de toetsen in een sopje of veeg ze af met een desinfecterend doekje. Laat de toetsen drogen voordat je ze weer in het toetsenbord klikt. Als de toetsen niet verwijderbaar zijn, neem dan een klein stukje plakband en vouw het dubbel met de plakkerige kant naar boven. Schuif vervolgens de tape onder de toetsen en beweeg deze heen en weer om stof op te nemen. Gebruik een klein stofzuigerhulpstuk om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen.

door Gennifer

Categorieën: Je huis

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.