Home » Eenvoudige regels en gloednieuwe ideeën om beter te slapen

Een rustgevende nacht begint met een ontspannende kamer. Deze tips zullen je klaarstomen voor een succesvolle nachtrust.

Thermostaat

De optimale kamertemperatuur ligt tussen 15 en 20 graden celcius. Elke graad hoger – je lichaam compenseert dit door je af te koelen via zweten – is een grote slaapverstoorder. Aan de andere kant zal een te koude kamer ervoor zorgen dat je lichaam begint te rillen in een poging je op te warmen.

Rolgordijnen

Als er licht door je raam naar binnen valt, hang dan verduisterende gordijnen of rolgordijnen op. Zelfs een kleine lichtvervuiling van bijvoorbeeld de veranda van een buurman is al genoeg om je slaap te beïnvloeden.

Wekker

Rode of oranje schermen zijn beter dan blauw of groen, omdat warmere tinten minder storend zijn. Als je je telefoon als wekker gebruikt, stel deze dan in op ‘Niet storen’, zodat je niet voortijdig wordt gewekt door andere app-meldingen of oproepen.

beter slapen

Kussens

Huisstofmijtallergieën komen vaak voor en kunnen voorkomen dat je goed ademt en slaapt. Heb je last van de huisstofmijt, koop dan kussens, matrassen en bedlinnen dat hiervoor geschikt is.

Matras

Als je rugklachten hebt, kun je de voorkeur geven aan een steviger matras. Als je het snel te warm hebt als je slaapt, geef je misschien de voorkeur aan conventionele veren. Ze houden de warmte meestal niet vast zoals veel schuimen. Toch is er geen sterke wetenschap die aantoont dat één type matras ideaal is om te slapen, dus blijf bij wat het beste aanvoelt.

Huisdieren

Sommige mensen beweren dat hun huisdier hen helpt om te slapen, maar voor anderen moeten honden en katten uit de slaapkamer of in ieder geval uit het bed blijven. Ze kunnen je wakker maken met hun bewegingen of geluiden.

Schermen

Schermen van televisies, laptops, tablets en smartphones zenden blauw licht uit, waardoor je wakker en alert blijft. Schakel ze geruime tijd voordat je gaat slapen uit, zodat het slaaphormoon de kans heeft om op te komen.

Opladers

Zelfs de gloed van opladers en indicatoren kan een negatieve invloed hebben op je slaap, dus haal de stekker uit het stopcontact en bedek alle kleine lampjes die je kunt.

beter slapen

De A-B-Zzz’s van de slaap: een opfriscursus over de regels van de gezonde nachtrust

Geen wondermantra of ingenieuze gadget zal je een betere nachtrust geven als je de basisprincipes van slaaphygiëne niet volgt. Het goede nieuws: ze zijn eenvoudig te begrijpen. Het slechte nieuws: ze zijn niet per se gemakkelijk toe te passen, vooral als je jezelf aan het einde van een lange dag wilt belonen met een langere sessie schermtijd en Chardonnay. Maar houd je ogen op de beloning gericht! Betere rust zorgt ervoor dat je je vitaler, alerter en aanweziger voelt in je leven, wat de grootste beloning van allemaal is. Hier is de oefening:

Elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan ​​en naar bed gaan. Ja, ook in het weekend. Je hersenen doen niets per ongeluk. Ze houden van alles wat gepland is, dus ze weten wat er gaat komen en kunnen zich voorbereiden.

Zoek natuurlijk licht. Gooi de gordijnen open zodra je wakker wordt en lunch buiten of ga bij het raam zitten. Deze gewoonten herinneren je hersenen er sterk aan dat de zon op is. Het stelt je slaap-waakklok in, zodat je lichaam je overdag alert houdt en je ’s nachts laat slapen.

Doe overdag aan fysieke activiteiten, zoals hardlopen, stevig wandelen of fietsen. Streef elke week naar minstens 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten krachtige intensiteit. Krachttraining en yoga mogen ook op het menu staan. In een Harvard-onderzoek uit 2004 dommelden slapelozen die acht weken lang dagelijks aan yoga deden, sneller in en brachten ze meer tijd door met slapen.

Vermijd cafeïne. Als je van koffie én van slaap wil genieten, drink dan je laatste latte aan het begin van de middag. Gemiddeld heeft cafeïne een halfwaardetijd van vijf uur, dus als je om 19.00 uur een kopje koffie drinkt, kan er om middernacht nog steeds meer dan 40 milligram cafeïne door je systeem gaan.

Verminder je alcohol-inname. Alcohol zorgt ervoor dat het lichaam de chemische stof adenosine verhoogt, die verband houdt met slaap. Zodra de alcohol je systeem verlaat, word je echter weer wakker geschud. Het verstoort ook je slaapcyclus, zodat je minder tijd doorbrengt in herstellende REM-slaap.

Hiermee heb je al heel wat om mee aan de slag te gaan. Hou vol en slaap wel!

door Gennifer

Categorieën: Jij

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.