Home » Hoe herken je het verschil tussen een allergie en een verkoudheid?

Heb je een allergie of ben je verkouden? Hier lees je hoe je voor eens en voor altijd kunt uitmaken wat wat is.

April-buien brengen mei-bloemen, die stuifmeel brengen, waardoor iedereen klaagt over zijn allergieën. Maar voordat je Moeder Natuur reflexmatig de schuld geeft, moet je weten dat allergieën vaak erg lijken op een verkoudheid. Hoewel een allergie een immuunrespons is en een verkoudheid een virale infectie, hebben de twee symptomen gemeen. We hebben een paar experts gevraagd om uit te zoeken wat je ellendig maakt en hoe je wat verlichting kunt vinden.

Allergie of verkoudheid

Timing

Verkoudheid: Hoewel verkoudheidsvirussen het hele jaar door bestaan, is de kans het grootst dat je er in de herfst en winter een krijgt. Dit komt omdat je vaak binnen zit en zo de uitgeademde virussen van je huisgenoten inademt. Deze virussen gedijen ook beter bij lage temperaturen.

Allergieën: De symptomen van allergieën komen seizoensgebonden voor, wanneer er stuifmeel aanwezig is die reacties in het lichaam veroorzaken. Bomen beginnen meestal te bestuiven in de lente, gras in de zomer en ambrosia in de herfst. Als je je herinnert dat je het jaar ervoor dezelfde symptomen had, is dat een goede indicator van een allergie.

Looptijd

Verkoudheid: Je immuunsysteem valt een verkoudheid aan met witte bloedcellen en maakt antilichamen aan om het virus te neutraliseren, een proces dat meestal vijf tot tien dagen duurt.

Allergieën: Allergieën kunnen minstens zo lang aanhouden als de tijd die je wordt blootgesteld aan hun trigger, wat dagen kan zijn, maar vaker weken of zelfs tot het einde van het seizoen.

Neus

Verkoudheid: Je neus is verstopt en er kan een gelige afscheiding lekken.

Allergieën: Verstopping en heldere afscheiding komen vaak voor. 

Lichaam

Verkoudheid: Een verkoudheid kan algehele pijn en lichte koorts veroorzaken. Paracetamol kan helpen je temperatuur te verlagen en de pijn te verlichten.

Allergieën: Allergieën veroorzaken geen pijn in het lichaam.

Allergie of verkoudheid

Keel

Verkoudheid: Het kan pijn doen als je praat of slikt. Probeer een verzachtende keelpastille. Als de pijn ernstig is, moet je je laten testen op keelontsteking, waarvoor antibiotica nodig zijn.

Allergieën: Je keel kan krassend of licht geïrriteerd zijn, maar het gevoel mag niet pijnlijk zijn.

Energieniveau

Verkoudheid: Een verkoudheid maakt je moe omdat je immuunsysteem hard werkt om ze te bestrijden. Bovendien kunnen een verstopte neus en aanhoudende hoest je slaap verstoren.

Allergieën: Omgaan met allergiesymptomen kan ook veel van je vragen.

Ogen

Verkoudheid: Je ogen kunnen niet alleen vermoeid aanvoelen, maar ook waterig of juist droog en geïrriteerd zijn. Sommige verkoudheden veroorzaken ook ontsteking van het oogslijmvlies.

Allergieën: Jeukende, rode, tranende ogen zijn een klassiek teken van seizoensgebonden allergieën. Oogdruppels zijn de beste vriend van je kijkers, in ieder geval tot de winter.

door Gennifer

Categorieën: Jij

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.