Home » Hoe hou je de koude uit je huis?

Tocht of koude lucht kan je huis binnenkomen via ramen, open haarden en zelfs stopcontacten, waardoor je huis enkele graden kouder aanvoelt en je stookkosten stijgen. De potentiële energiebesparing door het verminderen van tocht kan variëren van 5% tot 30% per jaar. Dit zijn verschillende manieren om tocht in je huis te stoppen voordat de koude wintertemperaturen toeslaan.

Ramen en deuren

De meeste mensen denken automatisch aan openingen rond hun ramen en deuren en velen zullen ervoor kiezen om zelfklevende tochtstrips of een decoratieve tochtstopper te gebruiken om luchtlekken dicht te stoppen. Anderen zullen de kieren rond hun deuren en ramen kitten. Afdichten is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. De beste keuze is om een hoogwaardige latexkit te gebruiken die met water kan worden schoongemaakt.

Een voor de hand liggende, maar blijkbaar vaak over het hoofd geziene manier om tocht te voorkomen, is om je ramen op slot te doen. Soms lijkt een raam gesloten, maar totdat het is vergrendeld, is het moeilijk te zeggen of het raam goed gesloten is. Als je je raam niet kunt vergrendelen, probeer het dan helemaal te openen en weer te sluiten om te controleren of het raam nog steeds op zijn spoor zit. Als dat niet werkt, moet je mogelijks een professional bellen om je raam na te kijken.

de koude uit je huis houden

Zolders

Zorg ervoor dat je zolder goed geïsoleerd is. Het is belangrijk om plaatsen af te dichten waar afzuigventilatoren, zoldertrappen en kleine gaatjes koele lucht in je huis laten sijpelen. Schuimisolatie en tochtstrips kunnen worden aangebracht aan het triplex of de gipsplaat op je zolder om die gebieden af te dichten.

Vloeren

Als je een onafgewerkte kelder hebt, is de kans groot dat je vloeren koud aanvoelen als je op blote voeten rondloopt en zelfs als je sokken draagt. De beste manier om te voorkomen dat koude lucht de vloer binnendringt, is door isolatie onder de vloer aan te brengen.

Kabellijnen en draden

Overal waar een kabel, draad of pijp van binnen naar buiten gaat, is er meestal een luchtlek. Als het gat rond de draad of pijp een halve centimeter of minder is, kun je kit gebruiken om het af te dichten. Als het groter is, gebruik dan schuimisolatie om het gat te sluiten.

Elektrische toestellen

Aannemers isoleren lichtschakelaars en stekkers soms te weinig. Als gevolg hiervan kunnen ze windtunnels worden. Als je de elektrische muurplaat rond je lichtschakelaar of stekker verwijdert, zie je mogelijks een opening tussen het apparaat en de muur. Je kunt de spouw opvullen met laag uitzettende schuimisolatie. Raadpleeg bij twijfel een professional.

de koude uit je huis houden

Haarden

De demper in je schoorsteen is bedoeld om de koude lucht buiten te houden, maar aangezien dempers meestal van gietijzer zijn gemaakt, houden ze de kou niet helemaal weg. Een manier om tocht van open haarden te stoppen, is door een stuk dikke schuimisolatie bedekt met decoratieve stof bij de opening van de open haard te plaatsen wanneer je de open haard niet gebruikt.

Ventilatieopening droger

Kledingdrogers zijn aangesloten op een kanaal dat direct naar buiten gaat, waardoor koude lucht gemakkelijk kan binnensijpelen. Koop een afsluitklep voor de ventilatieopening van je wasdroger om het kanaal gesloten te houden en tocht te voorkomen wanneer de droger niet in gebruik is.

Buffer je huis door je tuin aan te leggen

Struiken en bomen die rond je huis worden geplant, kunnen het huis in de winter tegen de wind beschermen en in de zomer voor schaduw zorgen. Als je bijvoorbeeld een groenblijvende boom voor je huis plant, beschermt hij je huis tegen de wind, waardoor de koude lucht niet rechtstreeks op je huis en ramen terechtkomt.

door Gennifer

Categorieën: Je huis

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.