Home » Hoe kom je erachter wat je dromen betekenen?

Tijdens de REM-slaap zet je onderbewustzijn een fantastische show neer, maar de plot kan moeilijk te volgen zijn. Een centrale functie van dromen is om ons toegang te geven tot gedachten en gevoelens waarvan we ons misschien niet bewust zijn. Wil je weten hoe je je dromen moet uitleggen? Pak gewoon een potlood en neem een duik in je onderbewustzijn.

Stap 1: herinneringen

Schrijf zodra je wakker wordt alles op wat je je kunt herinneren over je droom. Leg zoveel mogelijk objecten, mensen en locaties vast. Een van Freuds grootste ontdekkingen was dat kleine elementen van je dromen op grote problemen kunnen wijzen. Veel informatie wordt gecondenseerd tot een klein detail.

Stap 2: associaties

Schrijf de associatie op die elk detail voor je in zich draagt. Als de droom bijvoorbeeld plaatsvond in je ouderlijk huis, overweeg dan wat belangrijk is aan die plek en hoe dit verband kan houden met het grotere uitgangspunt van de droom.

Wat betekenen je dromen?

Stap 3: emoties

Schrijf de emoties op die de droom veroorzaakte. Was je opgewonden, bang, overstuur, duizelig? En toen je wakker werd?

Stap 4: parallellen zoeken

Vraag jezelf af wat nog meer in je leven dezelfde emoties oproept. Als je ouderlijk huis je herinnert aan gepest worden door je oudere broer, denk dan eens aan wat er nu in je leven gebeurt dat parallel loopt met die ervaring.

Stap 5: combineren

Keer terug naar je lijst met associaties en probeer ze te combineren in één verhaal. (Je ouderlijk huis herinnert je eraan dat je gepest werd…. De sinaasappel die je aan het eten was doet je denken aan Spanje…. Je baas, die opgroeide in Barcelona, was gisteren behoorlijk agressief tegen je in die vergadering….) Dan ga je je wakkere leven in, gewapend met meer inzicht in wat er in je hoofd omgaat.

Wat betekenen je dromen?

Om je analyse een vliegende start te geven, krijg je hier de betekenis van drie veelvoorkomende dromen:

Droom: je tanden vallen uit

Mogelijke betekenis: Als je in de droom niet kunt spreken, voel je misschien in het wakende leven dat er iets is dat je niet wilt of niet kunt zeggen. Als je in de droom niet kunt eten, kan het gaan over onvervulde verlangens (sommigen interpreteren deze droom zelfs als inherent seksueel). Misschien is er iets waar je honger naar hebt.

Droom: je bedriegt je partner, of vice versa

Mogelijke betekenis: Ten eerste, waarom nu? Wat gebeurt er in je relatie waardoor dit aan de oppervlakte komt? De droom kan een maatstaf zijn voor je angst je partner te verliezen. Of het kan ook zijn dat je iemand aantrekkelijk zag in de bus. Niet alle dromen hebben een diepere betekenis.

Droom: een UFO zien

Mogelijke betekenis: Misschien klinkt het voor de hand liggend, maar het sleutelwoord hier is invasie. Is er op dit moment iets ongewenst in je leven? En bedenk wat we weten over zware machines: ze hebben geen gevoelens. Beschrijft dat jou? Voel jij je afgestompt, alsof je op automatische piloot staat?

door Gennifer

Categorieën: Jij

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.