Home » Hoe voorkom je identiteitsdiefstal tijdens het online winkelen?

Winkeliers doen er alles aan om online shoppers aan te trekken: gratis verzending, gemakkelijk retourneren, kortingsbonnen en koopjes. Hoogdagen voor online winkelen, zoals Cyber Monday, wedijveren en verslaan de fysieke verkopen in veel sectoren. Helaas lokt verhoogde online activiteit oplichters, waardoor je persoonlijke gegevens in gevaar komen. Leren hoe je identiteitsdiefstal kunt voorkomen, is de sleutel tot veilig online winkelen.

Hier zijn zes veiligheidstips voor online winkelen die je kunt gebruiken om je identiteit te beschermen:

Ken je leveranciers

Voorkom cyberaanvallen door te winkelen op sites die je kent en vertrouwt. Zorg ervoor dat je ze bereikt via een gerenommeerde zoekmachine, zoals Google, of door de URL rechtstreeks in te typen. Online oplichters zijn bedreven in het maken van webbestemmingen die eruitzien en aanvoelen als een vertrouwde of legitieme winkelsite. Dit is iets om in het bijzonder op te letten bij het klikken op links in e-mails. Zorg er als vuistregel voor dat de URL er legitiem uitziet en niet uit meerdere lange reeksen cijfers en letters bestaat. Als je van plan bent om op je telefoon te winkelen, overweeg dan om de apps van elke leverancier te downloaden, zodat je weet dat je rechtstreeks naar de bron gaat.

identiteitsdiefstal bij online winkelen voorkomen

Controleer de beveiliging van de site

Er zijn twee manieren om de beveiliging van een website te verifiëren. Bekijk eerst de URL in de adresbalk van je browser. Als het begint met https://, is de site ontworpen met extra veiligheid in het achterhoofd. Tegenwoordig zouden alle sites https moeten worden, vooral als ze online producten verkopen.

Een andere beveiligingsindicator is een pictogram dat eruitziet als een slot dat naast de URL of in de benedenhoek van je webbrowser verschijnt. Dit universele symbool informeert shoppers dat de site veilig is. Als je geen van beide markeringen kunt vinden, doet je webbrowser mogelijks het verificatiewerk voor jou. Online browsers zoals Chrome en Firefox zullen je waarschuwen voordat je een aankoop doet op – of zelfs een bezoek brengt aan – een niet beveiligde site.

Vermijd onbeveiligde netwerken

Beperk online winkelen tot je thuiscomputer in plaats van een openbaar netwerk te gebruiken. Je kunt regelmatig viruscontroles en updates op je hardware uitvoeren, maar je weet niet zeker of een gemeenschapscomputer of netwerk veilig is. Bovendien is een netwerk dat door de massa wordt gebruikt over het algemeen geen veilige plek om je creditcardgegevens te delen.

Als je onderweg iets moet kopen, overweeg dan om een persoonlijke VPN te gebruiken om je transmissiegegevens te versleutelen, of blijf op zijn minst bij bekende draadloze netwerken. En bescherm altijd persoonlijke informatie tegen nieuwsgierige blikken.

Gebruik een creditcard

Hoewel niet iedereen erop kan vertrouwen dat creditcards verstandig worden gebruikt, bieden creditcards wel een niveau van fraudebescherming dat je mogelijks niet krijgt met debetkaarten. Bovendien zullen creditcardaanbieders waarschijnlijk identiteitsdiefstalactiviteiten opmerken nog voordat jij dat doet.

identiteitsdiefstal bij online winkelen voorkomen

Bewaar geen betalingsgegevens

Weiger aanbiedingen van leveranciers om je creditcardgegevens in hun systeem te bewaren. Het kan tijd besparen, maar het is riskant op de lange termijn. Als bewijs van de afgelopen jaren zijn datalekken gebruikelijk, zelfs bij de grootste retailers. Opgeslagen informatie kan bij een dergelijke inbreuk je identiteit in gevaar brengen.

Dit kan ook een goede zet zijn voor je budget, omdat het heel gemakkelijk is om impulsaankopen te doen wanneer de betalingsgegevens al zijn opgeslagen. Door handmatig betalingsgegevens in te voeren, weet je precies wat je uitgeeft.

Gebruik een gerenommeerde derde partij om transacties af te handelen

Het gebruik van een programma van derden zoals PayPal, ApplePay of GooglePay kan een handige manier zijn om een extra beveiligingsniveau toe te voegen aan online aankopen. Het voorkomt dat leveranciers je creditcardnummer daadwerkelijk hebben.

Naast het verzekeren van je online winkelveiligheid, mag je niet vergeten om ook offline voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je winkelt in het plaatselijke winkelcentrum of de winkel. Let altijd op je portemonnee en wees voorzichtig met het invoeren van je pincode bij de geldautomaat en de kassa.

door Gennifer

Categorieën: Je wereld

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.