Home » Thuis groenten kweken: zo doe je het

Meer en meer mensen zijn kritisch over hun voedsel, zelfs over gezonde groenten. Ze zien het voordeel van het kopen van voedsel dat lokaal is geteeld omdat het beter smaakt en geoogst wordt op het beste moment. Dus wat is er meer lokaal dan het kweken van je favoriete groenten op je eigen zonnige veranda?

Als je niet veel ruimte hebt voor een tuin, of als je niet houdt van al het werk dat komt kijken bij het voorbereiden en onderhouden van een stuk grond, kun je het hele jaar door nog steeds veel soorten groenten in potten telen. Je kunt groenten in plantenbakken kweken vanuit zaad of vanuit jonge planten. Veel tuinwinkels bieden dwergvariëteiten aan die speciaal zijn gekweekt voor potten. Tenzij je groenten wilt telen die veel ruimte nodig hebben, zoals pompoenen of asperges, zullen de meeste groenten ook in een pot tot hun volledige grootte uitgroeien.

Groenten in potten kweken

Twee zaken zijn belangrijk: de pot en wat je erin stopt. Hier zijn enkele basisregels voor het kweken van je eigen groenten:

Hoe groter de pot, hoe beter

Je kunt potten, plantenbakken of zelfs een oude badkuip gebruiken. Als je potten op een balkon zet, let er dan op hoeveel gewicht dit kan dragen. Grote potten vol aarde en planten zijn zwaar, vooral na een regenbui.

Grond in containers droogt sneller uit, dus zorg ervoor dat je de planten regelmatig water geeft en bemest. Of je kunt containers kopen die zelf water geven. Deze zelfwatergevende containers hebben een binnenpot die de plant en aarde bevat, en een buitenpot of bodemreservoir dat extra water bevat. Een stuk touw verbindt de twee en trekt water in de kluit als dat nodig is. De meeste reservoirs zijn groot genoeg om het plantgoed enkele dagen of langer van water te voorzien, afhankelijk van het weer.

Terra cotta potten zijn mooi, maar ze zijn ook poreus, waardoor de grond nog sneller uitdroogt. Plastic potten van een tuincentrum zijn perfect.

Kies de beste grond

Basis tuinaarde bevat geen voedingsstoffen om je planten te stimuleren en kan na het water geven vast komen te zitten, waardoor de wortels verstikken. Koop potgrond die aarde en een groeimiddel combineert en zorg dat de grond bedoeld is voor groenten.

Zoek een zonnig plekje

Groenten hebben zon nodig, bij voorkeur zes tot acht uur. Beschutting tegen harde wind zal je planten ook helpen gedijen. En let op voor schadelijke insecten. Je kunt ze voorzichtig besproeien met insectendodende zeep (het is niet schadelijk voor de plant) of ze zelf verwijderen.

Groenten in potten kweken

Wat kun je in potten kweken?

Alle soorten paprika’s, pittig of zoet, kunnen in grote potten in de zon worden gekweekt. Paprika’s houden van zomerse hitte en vochtigheid, maar je moet ze regelmatig water geven en voeden. Zet ze vast voordat ze groot worden en begin dan met het plukken van de vruchten.

Tomaten groeien goed in potten, vooral planten met kleinere vruchten zoals kers- of pruimtomaten. Ook deze zullen regelmatig moeten worden verpot, gevoed en bewaterd naarmate de planten groeien. Er zijn twee soorten tomatenplanten. Sommige planten, die meestal compacter zijn, zullen in één keer een tomatenoogst opleveren. Andere planten zullen de hele zomer tomaten leveren, maar deze planten hebben de neiging groter te worden en zich uit te breiden.

Courgette en zomerpompoen zijn gemakkelijk te kweken uit zaad in potten. Zorg er wel voor dat je ze regelmatig plukt als ze eenmaal aan de gang zijn. Komkommers en bonen kunnen in plantenbakken worden gekweekt, maar de klimvariëteiten hebben een latwerk of een ander soort ondersteuning nodig zodra de ranken groeien.

Containertuinieren kan het hele jaar door. Enkele van de gewassen bij koud weer die je kunt verbouwen, zijn snijbiet, spinazie, sla, uien, knoflook en aardappelen.

Vergeet tot slot de kruiden niet. Basilicum is een eenjarige die dol is op zomerse hitte. Knijp de bloemen eraf om de levensduur van de plant te verlengen en gebruik de bladeren vers of gedroogd. Meerjarige kruiden die goed gedijen in potten zijn bieslook, rozemarijn, dragon, salie en peterselie.

door Gennifer

Categorieën: Je huis

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.